- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Дехто не платить, а потерпають усі…

Ось приклад.
У 20-квартирному будинку в житловому масиві "Новобудова", що у Полтаві, 19 господарів не допускають заборгованості. А ось власники першої квартири вже недоплатили за газ понад 10 тисяч гривень. Справа в тому, що саме через їхнє помешкання підведений основний газопровід до всіх осель будинку. Тож вони, певно, вважали, що через це можуть користуватися паливом безплатно. Більше того, протягом останніх років не тільки не реагували на попередження, а й не допускали контролерів ВАТ "Полтавагаз" до опалювальних приладів і лічильника.
Зрештою, у газовиків терпець урвався. Минулого тижня вони, вкотре не "достукавшись" до господарів, просто зробили обвідний газопровід, підключивши до газогону іншу квартиру. Щоправда, при цьому на годину довелося перекрити постачання газу всім мешканцям, однак тепер квартира номер один буде газифікована лише після повної сплати боргу і компенсації робіт із підключення.
Напередодні довелося діяти ще радикальнішим способом.
Будинок у селищі Вороніна було відключено через борги в сумі майже 5 тисяч гривень ще у 2004 році. Однак його господарі протягом цього часу тричі умудрялися відновлювати газопостачання. Новоявлені "кулібіни" придумали простий спосіб: просвердлювали дірку в підземному газопроводі, накладали саморобний хомут і звичайним гумовим шлангом постачали газ до своєї оселі. При цьому не задумувалися, що така "самодіяльність" наражала на небезпеку не лише їхній, а й навколишні будинки. Адже навіть невеликий витік газу через ненадійні з'єднання міг призвести до вибуху.
Коли бригада контролерів та аварійно-диспетчерської служби втретє виявила таке підключення, знову помітивши, що опалювальний апарат у будинку працює, вирішили вдатися до кардинальних дій.
Відключення від газопостачання провели не біля будинку, а прямо від вуличного газопроводу. Для цього довелося задіяти гідравлічний молот і екскаватор, а також бригаду аварійників, які слідкували за безпекою робіт.
Звісно, шкода, що взимку деякі полтавці залишилися без опалення, але крадіжкам газу потрібно покласти край, вважає начальник аварійно-диспетчерської служби Полтавської дирекції ВАТ "Полтавагаз" Олександр Шендрик.
– Сьогодні у нас працює кілька спеціалізованих бригад, котрі щодня відключають від газопостачання до 7 осель і квартир, – розповідає він. – На жаль, собівартість таких робіт досить висока. Але ці затрати не спільномірні зі втратами від крадіжок газу. Зокрема, в обласному центрі та прилеглому районі станом на початок лютого маємо понад 35 тисяч боржників. Це близько третини всіх наших абонентів у цьому регіоні, які загалом за спожитий газ недоплатили понад 3 мільйони гривень. Тож доводиться показувати їм, що у нас є способи убезпечити себе від подібних втрат.
– А за яких умов ви вдаєтеся до відключення?
– Якщо заборгованість сягає понад тисячу гривень. Але й при цьому ми виносимо кілька попереджень, пропонуємо реструктуризувати борг. До речі, багато абонентів, схаменувшись, знаходять кошти і оплачують свої борги. Раджу хоча б просто їх не допускати.
– Хто є найбільшими боржниками?
– Як не дивно, найсумлінніші платники – пенсіонери. А найбільші боржники – власники маєтків, які останнім часом виросли на околицях міста. Звісно, їм опалення природним газом обходиться значно дорожче.
За інформацією керівництва ВАТ "Полтавагаз", сьогодні утримання газових мереж у безаварійному стані обходиться в кілька разів дорожче, ніж, наприклад, два роки тому.
– Хотів би зазначити, що відрахування від абонентської плати – одне з небагатьох джерел функціонування нашої газопостачальної організації, – говорить голова правління товариства Михайло Косіченко. – А на нас лягають затрати на транспортування палива, поточне обслуговування обладнання, його ремонт і заміну. При цьому зазначу, що підвищення ціни на газ поки що ніяк не впливає на збільшення тарифів за його транспортування. А більшість газорозподільних пунктів та підвідних газопроводів у області служать уже не один десяток років. І вони потребують повсякденного догляду, аби не сталася аварійна ситуація.
Наскільки вразливими можуть бути системи газопостачання, показали кілька аварій, що сталися в Україні останнім часом, зокрема – трагедія у Дніпропетровську. Особливо, якщо не проводяться своєчасна профілактика та ремонт обладнання.
Ще раз хочу наголосити: своєчасна оплата спожитого газу – запорука його безперебійного постачання і безаварійності роботи газових мереж. Зростання ж боргів неминуче призведе до відключення від системи газопостачання та пониження тиску в газових мережах і техногенних катастроф, на ліквідацію яких знадобиться набагато більше коштів, ніж вартість спожитого населенням газу.
Тому нам не залишається іншого виходу, ніж відключення злісних боржників від газопостачання.
Хочу повідомити, що з метою більшої поінформованості наших споживачів, кращого зв'язку з ними ми впровадили у Полтаві додаткові телефонні номери наших довідкових служб: 50-01-36 та 50-01-37. Тут ви зможете дізнатися про стан ваших поточних розрахунків за використаний газ, звірити показники вашого лічильника, поставити свої запитання і повідомити про проблеми. Завжди раді надати необхідні консультації та допомогу в екстрених випадках.
Варто зазначити, що лише минулого року в області приватні споживачі природного газу заборгували майже 5 мільйонів гривень. Близько третини боргу припадає на мешканців обласного центру.

До речі
Сьогодні український споживач платить за газ у середньому 339 гривень за тисячу кубічних метрів (близько
45 євро), що в 11 разів менше, ніж у середньому по Євросоюзу.
Для порівняння: за даними організації "Євростат" мешканці країн Євросоюзу за тисячу кубічних метрів спожитого газу сплачують 498,5 євро (3721,8 грн за офіційним курсом Нацбанку України). Громадяни країн колишнього соцтабору, зокрема Польщі й Чехії, платять відповідно по 377,7 та 336,6 євро за тисячу кубометрів.

Print Friendly, PDF & Email [1]