- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Як розпорядитися бюджетними ресурсами

Серед пропозицій, які надійшли від облдержадміністрації, – фінансування будівництва та реконструкції шкіл, будинків культури, будинків-інтернатів, оснащення соматичного корпусу обласної клінічної лікарні, створення обласного центру лікування хворих на СНІД, відкриття ортопедичного відділення в обласній лікарні відновного лікування та діагностики, придбання ліків для ліквідаторів аварії на ЧАЕС. Значні суми планується спрямувати на провадження обласних цільових програм: технічного оснащення підприємств житлово-комунального господарства, профілактики правопорушень, забезпечення пожежної безпеки, створення страхового фонду документації та інші. Суттєву фінансову підтримку пропонується надати фондам Молодіжного житлового будівництва та «Власний дім».
Обговорюючи питання, депутати звернули увагу на те, що кошти для реконструкції та будівництва шкіл виділяються, незважаючи на відсутність відповідної обласної програми, проект якої має бути погоджений профільною комісією обласної ради, а вже потім затверджений сесією. Дотримання цієї процедури, вважають депутати Валерій Пархоменко, Валерій Головко, Ірина Максимішина, Юрій Шляховий, забезпечить справедливе та ефективне використання бюджетних видатків.
Відтак вирішено зарезервувати для ремонту та реконструкції шкіл 4,6 млн грн та рекомендувати облдержадміністрації прискорити підготовку проекту обласної Програми підтримки загальноосвітніх навчальних закладів. Аналогічна рекомендація стосувалася й запиту на виділення коштів для розвитку інформаційної сфери.
Облдержадміністрації рекомендовано надати перелік об’єктів для фінансування за рахунок вільних лишків обласного бюджету на погодження профільними комісіями обласної ради, а також внести пропозиції по фінансуванню недобудованих об’єктів спільної власності територіальних громад області. Головні розпорядники коштів, на вимогу депутатів, до наступного засідання комісії мають підготувати виписки з діючих обласних програм із розшифровкою витрат у 2008 році.
Не знайшла підтримки у депутатів пропозиція облдержадміністрації про виділення 1 млн грн на відшкодування суб’єктами малого підприємництва відсотків по кредитах. Позиція голови постійної комісії з питань екології та раціонального природокористування Анатолія Шкарбана, депутатів Олександра Олексенка, Володимира Оніщенка та інших пояснюється необхідністю внесення змін до діючої Комплексної програми розвитку малого підприємництва на 2007– 2008 роки.
Підтримуючи в цілому обсяги цьогорічного фінансування фондів Молодіжного житлового будівництва та «Власний дім», комісія рекомендувала у порядку контролю заслухати звіти про їхню фінансово-господарську діяльність за минулий рік.
Далі депутати вже вдруге розглянули та проаналізували перелік об’єктів, фінансування яких у поточному році передбачається за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на соціально-економічний розвиток.
У контексті цього питання представники органів місцевого самоврядування міст обласного значення висловили занепокоєння з приводу недостатнього врахування пропозицій міських територіальних громад із розподілу коштів субвенції.
На думку голови постійної комісії з питань охорони здоров’я та соціального захисту населення Леоніда Куроєдова, необхідно відпрацювати механізм ефективної і водночас прозорої системи розподілу коштів. Для цього, вважають депутати, доцільно скласти перспективний план фінансування, який охопив би усі міста і райони області.
У ході засідання Володимир Гришко поінформував комісію про висновки робочої групи з вивчення питання передачі майна Миргородського відділення прокату кінофільмів, яка працювала відповідно до розпорядження голови обласної ради Олександра Удовіченка. Рекомендується передати це майно Миргородській міській територіальній громаді за умови надання нею приміщень для функціонування районних виконавчих служб.
У роботі комісії взяли участь голова обласної ради Олександр Удовіченко, перший заступник голови облдержадміністрації, депутат обласної ради Іван Близнюк, заступник голови облдержадміністрації, депутат обласної ради Надія Мякушко, секретар Полтавської міської ради Олександр Козуб, начальники обласних управлінь і служб, представники громадських організацій.

Print Friendly, PDF & Email [1]