- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Де “Агроінвест”, там добробут і злагода

Десятиліття тому "Агроінвест", який очолюють батько й син Геращенки, обробляв усього 2,6 тисячі гектарів землі, – розказує заступник голови Великобагачанської районної ради Григорій Полтавець. – Нині у них в обробітку – 12 тисяч гектарів землі. Поля "Агроінвесту" є майже у кожному селі району. Кількість пайовиків, які здали свої паї агрофірмі, сягнула двох із половиною тисяч. І "Агроінвест" виправдовує високу довіру людей – розмір плати за оренду землі досяг тут 4–5 відсотків вартості земельного паю.
Можливо, комусь ці цифри здадуться сухою статистикою. Та за ними – роки невтомної праці трудівників сільгосппідприємства, складні етапи реформування, яке Віктор Геращенко розпочав у ті часи, коли кожен виживав, як міг. Він змінив структуру господарства, зробивши основною спеціалізацією рослинництво. Поголів’я ВРХ, яке залишалося у господарстві, роздав людям. Першим зрозумів, що впровадження у виробництво новітніх технологій – основа високих та стабільних урожаїв, а значить – надійний резерв зміцнення економіки господарства. І вже незабаром отримував урожайність кукурудзи до 120 ц із гектара. Такої не було у жодному з господарств Великобагачанського району.
Як і тоді, у важкі часи реформ, так і сьогодні "Агроінвест" задає тон у сільськогосподарському виробництві району. Міцне агроформування – зразок для інших господарств. А його далекоглядний керівник – завжди на крок попереду своїх колег.
– Нам удалося зберегти традиції інтенсивного землеробства, не розгубити той безцінний досвід господарювання, який мали, – розповідає генеральний директор ПАФ "Агроінвест", депутат Великобагачанської районної ради Віктор Геращенко. – Саме завдяки цьому вдалося правильно і своєчасно окреслити пріоритети, визначивши основною спеціалізацією господарства вирощування зернових і технічних культур. А результатом запровадження прогресивних технологій стали добрі врожаї. Минулого року навіть за несприятливих погодних умов ми намолотили зернових по 41,2 центнера з гектара, одержали по 30 центнерів соняшнику, по 90 – кукурудзи. Посіяли й отримали на трьох тисячах гектарів дружні, міцні сходи озимих, провели зяблевий обробіток грунту.
Поступово повертаються у господарстві й до тваринництва. Сьогодні тут утримують три тисячі голів свиней. За останні три роки збудували дві свиноферми.
– Тваринництво на сьогоднішній день є збитковим, – зазначає директор ПАФ "Агроінвест", депутат обласної ради Сергій Геращенко. Нині він – права рука батька, у господарстві займається фінансовими питаннями. – Така ситуація триватиме доти, доки на рівні держави не вирішиться питання нелегальних поставок імпортного м'яса. Від цього сьогодні виграють лише чиновники, які лобіюють комерційні інтереси, залишаючи власних сільгоспвиробників без прибутків. Тривожить і питання цінової політики. Ціна за кілограм свинини повинна становити як мінімум 14–15 гривень живою вагою, а вона сьогодні – на рівні дев'яти.
Негативні економічні прогнози, які пророчать аграріям після вступу України до СОТ, господарників з "Агроінвесту" не лякають. Вони впевнені, що зможуть працювати у будь-яких умовах, які складуться завтра. "Ми знаємо, що сьогодні на світовому аграрному ринку дуже велика конкуренція, – говорить Віктор Геращенко. – Знаємо, яка підтримка йде з боку урядів західних країн своїм сільгоспвиробникам, фермерам. Щоб вижити у цих умовах, потрібно шукати нові види продукції, нові ринки збуту. Саме таку можливість і дасть нам вступ до СОТ. У нас працює американська техніка, застосовуються європейські технології, тому врожайність – не гірша і продукція якісна, а землі навіть кращі. І ми знайдемо способи, як витримати конкуренцію, стати ще сильнішими".
Ефективно обробляти землю допомагають чотири потужних комбайни марки "Джон Дір" та трактори з сівалками цієї ж фірми, які є на озброєнні хліборобів. Відчутно поповнився останнім часом і машинний парк сільгосппідприємства. Нині мають близько 50 легкових автомобілів для керівників та спеціалістів, придбали шість нових КамАЗів. Якщо раніше для підвезення людей на роботу вистачало невеличкої "Газелі", то зараз спеціалістів щодня підвозить новий автобус на 24 посадочних місця.
Для організації якісного обслуговування надійної, потужної та високоефективної техніки агрофірма викупила колишню "Сільгосптехніку" у селі Радивонівці, витративши на це 0,5 млн гривень.
– За два роки ми створили потужну сучасну базу для ремонту й обслуговування сільськогосподарської техніки, яка практично забезпечує потреби агрофірми, – згадує Віктор Геращенко. – Відремонтували виробничі й адміністративні приміщення, облаштували побутові кімнати, конференц-зал, їдальню. І, повірте, не кожен ресторан у місті може похвалитися таким кухонним обладнанням і затишним залом, як у цій робітничій їдальні.
Нині на території колишньої "Сільгосптехніки" діють ще й тваринницька ферма, столярний цех, пилорама. Подібний агрокомплекс зводиться й у селі Мостовівщині. Тут уже обладнали вагову, спорудили свиноферму на 1,5 тисячі голів із власним комбікормовим заводом. Запрацювала автозаправна станція, збудована за європейськими стандартами. Заправку техніки пальним повністю комп'ютеризовано. Обладнали у Мостовівщині й шиномонтажний цех італійського виробництва вартістю 150 тисяч гривень. Зараз тут тривають роботи зі зведення ангара для техніки. Тим часом у відбудованому адміністративному приміщенні вже працює переобладнана їдальня. На її реконструкцію та купівлю нового обладнання агрофірма витратила майже 100 тисяч гривень.
Усього підприємство має чотири оснащені найсучаснішим обладнанням їдальні, які щодня обслуговують близько ста чоловік. Харчування цілорічно безкоштовне, це принципова позиція керівників сільгосппідприємства. Хоча, говорить Віктор Пилипович, це виливається у добру копієчку – приблизно в один мільйон гривень на рік.
Добре налагоджена у сільгосппідприємстві й переробна галузь. Мають два млини, олійницю, крупо- та макаронний цехи, тут виробляють близько тонни макаронів на добу. Спеціально для випікання хліба господарство, до речі, одне з небагатьох в області, вирощує яру пшеницю. У пекарні агрофірми нещодавно стало до ладу нове обладнання італійського виробництва потужністю 5 тисяч хлібин на добу. Його вартість – близько одного мільйона гривень. Це вже другий етап технічного переоснащення пекарні. Зараз вона забезпечує хлібом та хлібобулочними виробами добру половину Великобагачанського району. В найближчому майбутньому "Агроінвест" планує створити мережу пекарень, аби люди навіть у віддалених селах завжди мали на столі свіжий хліб. А це ще й нові робочі місця для селян.
– Саме життя підказало, що треба налагоджувати власну переробку, і чим вона глибша, тим більший прибуток, – переконаний Віктор Пилипович. – Але не це для мене головне. Головне – соціальний аспект, адже зараз на хлібопекарському виробництві працює п'ятдесят чоловік, і всі – молодь!
Поцікавилися ми й депутатською діяльністю Геращенків. Не здивувало те, що обидва вони працюють у постійних депутатських комісіях з питань аграрної політики та земельних відносин, батько – у Великобагачанській районній раді, син – в обласній раді.
– Земельні відносини на сьогоднішній день є дуже непростими, тому роботи завжди вистачає, – говорить Сергій Геращенко. – Адже саме у комісії депутати ретельно вивчають питання, і тільки потім виносять їх на сесію. У депутатській комісії обласної ради з питань аграрної політики та земельних відносин працюють люди неординарні, досвідчені. У них я, можна сказати, навчаюсь.
 Люди повинні відчувати турботу про себе – такого принципу дотримуються батько й син Геращенки. І не тільки в роботі, а й у депутатській діяльності, яка, за їхніми словами, нерозривно пов'язана з агрофір
мою. Адже на допомогу сільським громадам вони направляють значно більше коштів, аніж це передбачено депутатськими фондами. Кошти на соціальну сферу виділяють із прибутку господарства. Тож територіальні громади усіх вісімнадцяти сільських рад району, на території яких є землі "Агроінвесту", отримують відчутну допомогу. Вже стало доброю традицією допомагати сільським громадам в утриманні шкіл, ФАПів, дитячих садків, будинку-інтернату для престарілих, освітленні сільських вулиць, підвезенні дітей. Люди, які віддали в оренду свої земельні паї, приміром, мешканці сіл Пушкаревого та Широкого, вдячні агрофірмі за допомогу в проведенні газифікації. Голубий вогник загорівся й у Поповому та Корнієнках. Газифікація села Мостовівщини, запланована на нинішній рік, буде одним із останніх кроків для закільцювання газопроводу Володимирівка – Сидорівщина. У цій грандіозній роботі – левова частка участі "Агроінвесту".
Коли депутати Корнієнківської сільської ради звернулися до директора агрофірми, депутата обласної ради Сергія Геращенка, аби він посприяв у ремонті ФАПів у Поповому та Мостовівщині, ці приміщення були відремонтовані майже капітально. За допомогою "Агроінвесту" проведено ремонт Будинку культури у Мостовівщині та сільського клубу в Поповому. У планах на майбутнє – спільними зусиллями територіальної громади та агрофірми забезпечити села питною водою.
Та цим турбота про людей не обмежується. Агрофірма повністю бере на себе витрати на ритуальні послуги, безкоштовно обробляють присадибні ділянки пайовиків, обмолочують хлібні ділянки. Спеціально для цих цілей цьогоріч тут планують купити два нових зернозбиральних комбайни "Дон". Сільськогосподарську продукцію, яку видають за оренду паїв, доставляють людям безпосередньо до двору. Не забувають і про тих, хто тримає у власних підсобних господарствах худобу. У селян зменшиться клопоту із заготівлею сіна, адже на цей рік заплановано купити дві косарки, які використовуватимуть безпосередньо для потреб орендодавців. Ці роботи проводитимуть безкоштовно.
"А хто, якщо не ми?" – задається риторичним питанням Віктор Пилипович. І коли на власні очі бачиш усе зроблене в господарстві, розумієш, що на лаврах тут ніколи не спочивають, віриш у щирість таких слів.

Print Friendly, PDF & Email [1]