- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Полтавщина

Насіння зернових та зернобобових культур в області заготовлено на 104 % до потреби, кукурудзи – лише на 67 %, повідомив заступник начальника головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Семен Москаленко. Він нагадав, що вже сьогодні вартість насіння, в тому числі й кукурудзи, зросла в кілька разів у порівнянні з минулим роком.
Найкраще підготували сільськогосподарську техніку для роботи на полях аграрії Кременчуцького, Карлівського, Новосанжарського, Пирятинського районів. 60 відсотків пального для проведення весняно-польових робіт мають господарники Котелевського та Новосанжарського районів.
На нараді зазначалося, що вартість весняно-польових робіт цього року збільшиться на 40 відсотків і становитиме 1 млрд 600 млн грн.

“АвтоКрАЗ” впроваджує енергозберігаючі технології
Олена ІГНАТЕНКО
“Зоря Полтавщини”

В  умовах постійного зростання тарифів на енергоносії впровадження енергозберігаючих технологій для ефективної діяльності підприємств є визначальним фактором. Холдингова компанія “АвтоКрАЗ” протягом 2006–2007 років завдяки впровадженню відповідних технологій скоротила використання електроенергії на одиницю продукції на 20%, газу – на 54%, води – на 13,8%, повідомляє прес-служба підприємства. Лише торік для цього підприємство витратило близько 20 млн грн. У виробничих цехах існуючу систему опалення замінили на опалення газовими інфрачервоними горілками, установлені локальні теплогенераторні, автоматизовані системи комерційного і технічного обліку електроенергії та використаної води, реконструйовані внутрішньоцехове та зовнішнє освітлення території заводу.
У цьому році “АвтоКрАЗ” від запроваджених торік енергозберігаючих технологій планує отримати економічний ефект у сумі 5 млн грн.

Вавиловська естафета продовжується
Алла РУДЧЕНКО
Студентка

Нещодавно в Полтаві відбулася  міжнародна науково-практична конференція, присвячена 120-річчю з дня народження  всесвітньо відомого вченого-біолога Миколи Вавилова.
Під час конференції її учасники  обговорювали фундаментальні дослідження біорізноманіття, якими займався Микола Вавилов, а також розвиток сучасної біологічної та аграрної науки.
– Можна сказати, що вся теоретична основа аграрного сектора рухається за Вавиловим, – зазначив голова Полтавського відділення Українського ботанічного товариства Віктор Самородов. –Тому ми повинні продовжувати Вавиловську естафету.
На початку минулого століття Микола Вавилов зібрав унікальну колекцію зразків рослин. Тема збереження залишається актуальною й нині, коли велика кількість видів знаходиться на межі зникнення. У Полтаві зосереджена найбільша в Україні частина Вавиловської колекції, яка постійно поповнюється.
Актуальними питаннями генетики та селекції, порушеними на конференції, зацікавилися викладачі й учителі-предметники. Матеріали конференції видано окремою збіркою.

У  Шишаках з’явилася вулиця Кирила Осьмака
Прес-центр управління у справах преси
 та інформації облдержадміністрації

Відтепер у селищі Шишаки колишня вулиця Леніна носитиме ім’я видатного земляка Кирила Осьмака. “За це проголосували 16 із 22 присутніх на сесії селищної ради депутатів”, – зазначила депутат районної ради Наталія Коротич.
Уже кілька років у Шишаках триває процес увічнення пам’яті одного з керівників українського національно-визвольного руху в 20–40-х роках минулого століття, голови підпільного українського парламенту – Української головної визвольної ради.
Кирило Осьмак усе життя боровся за незалежність України, за що був неодноразово засуджений комуністичним режимом. Помер у 70-річному віці, 1960 року, у Володимирській тюрмі (Росія), де відбував 25-річне покарання.
Перейменування вулиці – це ще один крок вдячних земляків задля вшанування пам’яті Кирила Осьмака.

Print Friendly, PDF & Email [1]