- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Закон і час

Крім цього, на 1,6% вдалося зменшити кількість злочинів, скоєних неповнолітніми, та на 22,4% – групою осіб. Водночас збільшилася кількість згвалтувань (на 9,5%), шахрайств (на 28,8%), дорожньо-транспортних пригод (на 3,2%), хуліганств (на 13,2%), навмисних підпалів (на 55%) тощо. Також було зареєстровано більше злочинів, скоєних у нетверезому стані (на 31,8%), раніше засудженими (на 3,6%), особами, які не працювали та не навчалися (на 4%).
Покращилась якість розслідування злочинів про хабарництво, корупцію та щодо працівників правоохоронних органів.
Здійснюючи нагляд за дотриманням і застосуванням законів, за вищезгаданий період органи прокуратури області порушили 424 кримінальні справи, було притягнуто до відповідальності 3269 посадових осіб, на усунення виявлених порушень законів внесено майже 3 тис. приписів і подань, на незаконні рішення та дії принесено 2,5 тисячі протестів, відшкодовано 71,8 млн грн.
Першочергова увага приділялася захисту конституційних прав і свобод громадян. Так, за минулий рік загальна сума заборгованості з виплати заробітної плати перед працівниками області зменшилася на 7 млн грн і нараховує 10,6 млн грн, що становить 1,4 % від загального боргу по державі. Разом із цим прокурор області звернув увагу присутніх на заборгованість до Пенсійного фонду України, яка за рік зросла майже на 3 млн грн, вимагаючи належно оцінити діяльність територіальних відділень фонду стосовно повноти застосування наданих їм повноважень, у тому числі щодо стягнення боргу.

Як подолати корупцію та хабарництво
Ірина КУРОЧКА
“Зоря Полтавщини”

Про стан боротьби з корупцією та хабарництвом на Полтавщині йшлося на прес-конференції прокурора області Віктора Войцишена. Він, зокрема, оприлюднив для представників ЗМІ таку інформацію. Минулого року в провадженні слідчих органів прокуратури області перебувала 41 кримінальна справа з ознаками корупційних дій, із яких слідчі органів прокуратури розслідували та направили до суду для розгляду 38. Окрім того, до судів направлено 77 кримінальних справ щодо злочинів, пов’язаних із хабарництвом, з яких 51 кримінальну справу розслідувано та передано до суду.
За цей період суди Полтавської області розглянули 25 кримінальних справ про злочини з ознаками корупційних дій стосовно 26 осіб.
За кримінальними справами з ознаками корупційних дій державі завдано збитків на суму 1 171 581 грн, з яких уже в ході досудового слідства відшкодовано 309 тис. грн.
Віктор Войцишен також зазначив, що співробітники органів прокуратури області склали 56 протоколів про вчинення адміністративних правопорушень, передбачених Законом України “Про боротьбу з корупцією”, 48 протоколів розглянуто судами з накладенням на правопорушників штрафів.
У ході прес-конференції також наголошувалося на важливості попереджувально-профілактичної роботи в суспільстві, спрямованої на запобігання будь-яких проявів корупції.
Прокурор області Віктор Войцишен відповів на запитання журналістів.

Print Friendly, PDF & Email [1]