- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Безцінний дар природи

Природа наділила і нашу область такими унікальними угіддями. Заболочені землі Полтавщини становлять майже 86 тис.га, тобто 3 %. Це місця нерестовища цінних видів риб, гніздування птахів, розмноження рідкісних тварин. Науковці нараховують у таких ареалах понад 130 видів хребетних тварин. Зустрічаються рідкісні тварини та птахи, занесені до Червоної книги України: чернь білоока, лежень, лебідь малий, гоголь, кулик-сорока, журавель-сірий тощо.
Пріоритетами у відтворенні водно-болотних систем на сьогодні є виявлення цінних об’єктів, забезпечення їх охороною, а також раціональне використання їхніх ресурсів. Останнім часом Держуправління охорони навколишнього природного середовища в Полтавській області надіслало до Мінприроди України погодження від Глобинської, Семенівської та Кременчуцької районних рад і лісгоспів про включення водно-болотних угідь ландшафтних заказників загальнодержавного значення “Сулинський” та “Білецьківські плавні” до Переліку водно-болотних угідь загальнодержавного значення.
Визначення нових цінних природних об’єктів триває. У цьому допомагають учні, студенти, громадськість. Нещодавно у Полтавському еколого-натуралістичному центрі учнівської молоді підбиті підсумки Всеукраїнського конкурсу “Вчимося заповідати”. В його рамках школярі обстежили 14 територій, які можуть поповнити природно-заповідний фонд Полтавщини, виявили 17 видів рослин і 12 видів представників фауни, що занесені до Червоної книги України. Відзначені найкращі роботи дослідницьких гуртків Кобеляцького, Котелевського та Лохвицького районів.
Print Friendly, PDF & Email [1]