- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Смітник серед яблунь і дворів

Причому місцеві мешканці сміття туди не носять. Його викидають із машин, які прямують із міста. Ще одне звалище – між будинком љ 32 і новою дев’ятиповерхівкою љ 29 по вулиці Шевченка. В новобудові заселено лише кілька квартир, а сміття вже багато. Недавно загорілася пластмаса, і до запаху відходів додався ще й дим… Поруч – школа, багатоповерхові житлові будинки. Два  роки тому неподалік, трохи ближче до кладовища, теж було звалище. Там і бомжі жили. Я тоді  зверталася і в “Зорю Полтавщини”, і в Щербанівську сільраду, в санепідемстанцію. Те звалище ліквідували, майже  місяць вивозили.  Тепер сміття знову повно…  
– На подібні заяви мешканців намагаємося реагувати відразу, – говорить заступник Щербанівського сільського голови Віра Запека. – У нашій сільраді, на території якої проживають близько 11 тисяч людей, нещодавно ввели посаду інспектора з благоустрою  населених пунктів. Інспектор має право складати протоколи на порушників, передавати справи на адмінкомісію, штрафувати. Ми розробили правила благоустрою території, пам’ятки для мешканців. У Розсошенцях  встановлені контейнери для відходів. Будемо розбиратися з тими звалищами.

У  кількох місцях цієї частини вулиці – металеві ємності для сміття. Володимир Севріков, мешканець будинку љ23, каже, що сміття звідси вивозять вчасно, та є інші проблеми. Вантажівки, які їздили на будмайданчик  дев’ятиповерхівки, розбили тротуар, тепер його взагалі немає. “Подивіться, півдороги не стало, суцільне болото, – показує чоловік. – Біля свого дому ми самі поклали бетонні плити, бо ніяк було вийти з двору. Будівельного та іншого сміття тут накидано, воно було загорілося, диміло”.
У Івана Червонька з 32-го будинку балкон виходить просто на звалище: “Як вітер з того боку – в мене дим у хаті. Дев’ятиповерхівку збудували, щоб продавати квартири, а нам – лише клопіт. Сміття з того дому сиплють, а ми дихаємо…”  Жінки, котрі зібралися у дворі, говорять, що треба було те сміття не підпалювати, а найняти машину і вивезти. “Лінуючись пройти кілька метрів до контейнера, дехто з місцевих кидає пакунки зі сміттям у “ніші” біля вікон підвалів. Я на першому поверсі живу, вікна кутових квартир розташовані над ямою, де повно сміття, – зауважує Надія Максименко з першого під’їзду будинку љ 32. – Влітку тут сморід, мухи. Скільки разів я сама той непотріб вигрібала, скільки просила житлову контору решітку приварити! Ремонту в домі давно не було – за що ми платимо ЖЕКу? Я тут прибираю,  квіти саджаю, й “аромати” від чужих пакетів зі сміттям мені ні до чого”. Про скидання сміття у яблуневому садку думка у мешканців спільна – це треба припинити.
Коментуючи ситуацію зі звалищами, начальник інспекції з благоустрою, екології та санітарного стану Щербанівської сільської ради Леонід Худоба каже, що на найближчу сесію сільської ради винесено кілька екологічних питань,  розробляється спеціальна програма. “Санкціонованих звалищ на території Щербанівської сільради немає, відходи вивозяться на полігон у Макухівку, – пояснює фахівець. – У Розсошенцях звалища стихійні. Як із цим явищем боротися – хтось “попадеться” і відповість за всіх. До речі, Любов Дмитрівна Кулик стала нашим громадським інспектором. Сільська рада зацікавлена у співпраці з населенням. Ми просимо допомоги у громадськості, активних мешканців: запишіть номери машин, із яких викидають сміття, дату і час, тоді буде легше боротися з порушниками. Когось із місцевих побачите, хто викидає сміття де заманеться, – ставте нас до відома, можна буде впливати на них, штрафувати. Біля нової дев’ятиповерхівки роботи ще повністю не завершені, сміття звідти обов’язково вивезуть. Лише так, разом, можна зробити довкілля чистішим”.

Print Friendly, PDF & Email [1]