- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Земляки – для земляків

Директор видавництва "Оріяна" Ірина Балибіна розповіла про творчий колектив, який було задіяно до випуску фотоальбому "Полтавщина. Природа. Традиції. Культура", що отримав Гран-прі щорічного конкурсу "Краща книга Полтавщини" в рамках фестивалю "Книжковий світ" і визнаний кращим виданням минулого року. Керівник проекту "Славетні імена Полтавщини" Валентина Асадчева та його координатор Наталія Граїцька назвали цілий ряд уже проведених заходів і наголосили, що творчі та наукові пошуки дітей усієї області тривають, до них мають змогу долучитися всі бажаючі. Завдяки двом виставкам дитячих малюнків "Пам'ятай свій рід" у столиці – у двох залах Українського фонду культури та в Українському домі – юних полтавців уже наслідують в інших областях держави, подібний проект підготували й діти з Вінниччини. А в області його доповнить конкурс малюнка "Веселий тепловоз", який ініціює керівництво ОАО "Тепловозоремонтний завод", про що повідомила помічник директора Наталка Слюсар.
Голова обласного відділення міжнародної організації "Жіноча громада" Валентина Шемчук поінформувала про ініціативу цієї та ще двох громадських організацій – товариства політичних в'язнів і репресованих (голова – Володимир Гнітько) та асоціації "Громадянське суспільство" (голова – Володимир Степанюк) – на рівні облдержадміністрації вперше за 50 років в Україні було вшановано пам'ять тих жертв Голодомору, могили яких у селах Градизьк Глобинського та Орлик Кобеляцького районів затопили хвилі Дніпра. Так само було вшановано пам'ять мешканців сіл Кам'яні Потоки Кременчуцького та Лютенька Гадяцького районів, які було занесено серед перших шести сіл на "чорну дошку" України. Вона розповіла також про обласний конкурс дитячих малюнків "Пам'ятай свій рід" та ІІ Всеукраїнський конкурс плакатів "Свічка у вікні", що був оголошений Міжнародним благодійним фондом "Україна 3000" (голова наглядової ради – Катерина Ющенко).
Про участь полтавської делегації у роботі міжнародного форуму "Санкт-петербурзькі українці" доповів заступник начальника управління зовнішніх зносин та зовнішньоекономічної діяльності Володимир Чижов.
Особливої ваги цьому засіданню додала участь у його роботі делегації з Києва, яку склали наші земляки – народний художник України, лауреат Національної премії імені Т.Г.Шевченка, заступник голови Українського фонду культури, директор видавництва "Криниця" Леонід Андрієвський, голова Київської письменницької організації, секретар Національної спілки письменників України, головний редактор журналу "Київ", заслужений діяч мистецтв України Віктор Баранов, мистецтвознавець, народознавець, співробітник музею Івана Гончара Володимир Рак, а також письменниця, головний редактор видавництва "Криниця" Тетяна Майданович та політолог із Москви Андрій Окара. Вони взяли участь в обговоренні плану діяльності координаційної ради і висловили кілька цікавих пропозицій та зауважень, що стосуються, зокрема, міжнародного конкурсу знавців української мови імені Петра Яцика, якому пора завітати на Полтавщину, що є колискою рідної мови, відзначення 300-річчя Полтавської битви та ще цілого ряду пам'ятних дат. І вручили подарунки, серед яких – і раритетне видання "Українська рукописна книга", воно відтепер зберігатиметься у Полтавському краєзнавчому музеї.
А перед засіданням столичні гості побували на зустрічі з читачами обласної бібліотеки для дітей імені Панаса Мирного, фонди якої відчутно поповнилися завдяки подарованій ними бібліотечці.

Print Friendly, PDF & Email [1]