- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Підготовка набирає обертів

Із трьох запропонованих найперспективнішою визнали концепцію доцента Полтавського технічного університету, радника міського голови Валерія Трегубова. У лютому міська рада отримає документи про передачу майна військового містечка љ40, що знаходиться на території заповідника і заважає реконструкції, до комунальної власності міста. Тоді розпочнуться роботи. Квартири для відселення мешканців міська влада вже знайшла.
Незабаром буде створена конкурсна комісія для визначення кращого ескізу пам’ятника гетьману Івану Мазепі, на спорудження якого, а також Музею українського козацтва, місто очікує державну субвенцію у розмірі 24 мільйонів гривень.
А ось конкурсну комісію для визначення кращого ескізу пам’ятника королю Карлу ХІІ створять спільно зі шведами. Члени оргкомітету обговорили орієнтовне місце його розташування – між першим та другим редутами. Останнього шведи в 1709 році так і не змогли подолати.
У планах міської ради також спорудження Арки вшанування пам’яті всіх полеглих у битві, реконструкція фрагмента вежі неподалік Білої альтанки.
До ювілею знімають два фільми – про Полтавську битву і загалом про Полтаву. На створення першого з “Фонду 300-річчя Полтавської битви” виділено 19,5 тисячі гривень. Він буде готовий до середини літа. Зараз триває підбір акторів і костюмів, а зйомки пройдуть у травні.
До жовтня впораються і з другим фільмом. Постановник хоче презентувати його на одному з кінофестивалів. Для того, щоб зацікавити іноземців історією та культурою Полтави. За підрахунками, стрічка обійдеться у 150–180 тисяч гривень.
А ось у скільки обійдеться новим власникам недобудованого “Бізнес-центру”, що навпроти Краєзнавчого музею, реконструкція будівлі – невідомо. Проте вони говорять, що до ювілею перетворять її на чотиризірковий готель на 100 номерів.
Print Friendly, PDF & Email [1]