- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Пеньки на алеї Слави

Коли ми прибули на місце, біля пам'ятника воїнам-авіаторам в авіамістечку зібралися з десяток людей, аби завадити робочим пиляти цілком здорові берези. Як пояснив мешканцям представник генпідрядної організації ЗАТ “Будінвест СМ” Тарас Богун, тут готують майданчик під майбутнє будівництво дитячої поліклініки Київського району Полтави, яке фінансуватиметься з місцевого бюджету. Замовником, за його словами, виступає управління капітального будівництва міськвиконкому.
– Іще вчора, коли тут з'явилися робітники з бензопилами, нам пообіцяли, що вирубка дерев буде вибірковою і алею не чіпатимуть, – обурюється Марина Демчук, яка мешкає в авіамістечку вже 25 років. – Але сьогодні ми бачимо, що від березової алеї майже нічого не залишилося…
Підготовчі роботи розпочали не з огородження будівельного майданчика і навіть не зі встановлення паспорта об'єкта. Їх почали зі спилювання дерев, у тому числі й красунь-берізок. Та, як виявилося, планується прибрати не лише дерева, а й демонтувати пам'ятну стелу, на якій викарбуваний бойовий шлях дивізії.
– Саме на цьому місці буде центральний вхід до дитячої поліклініки зі стаціонаром, яку будуватимуть у дві черги, – сказав Тарас Богун. – За проектом її центральний корпус матиме три поверхи, бокові корпуси будуть двоповерхові.
Жителі авіамістечка обурені тим, що рішення про це будівництво приймалося без попереднього проведення громадських слухань, а відтак – без урахування їхньої думки.
– Будівництво поліклініки – лише прикриття для спорудження поруч приватного оздоровчого комплексу з басейном та сауною, – впевнений мешканець авіамістечка Валерій Половенко. – Цей парк закладали наші батьки, герої-льотчики. Кожного року 9 Травня ветерани приходять сюди, аби вклонитися їхній пам'яті. Раніше тут горів Вічний вогонь. Мій тесть також був військовим льотчиком, і для мене алея Слави має особливе значення. До того ж, тут ми завжди гуляли зі своєю донькою-інвалідом. Куди тепер іти?..
Як повідомив "Зорі Полтавщини" заступник начальника управління капітального будівництва міськвиконкому Петро Очкань, проект будівництва дитячої поліклініки погоджений усіма відповідними службами й проходить державну експертизу. Вирубка дерев, за його словами, погоджена з екологами, про що є відповідний акт та ордер на вирубку.
– У Київському районі міста Полтави немає сучасної дитячої поліклініки, тому було прийняте рішення про її будівництво по вулиці Юрченка, 1, на території авіамістечка, – пояснив Петро Очкань. – Кошторисна вартість будівництва – близько 16 мільйонів гривень. Вже до кінця 2008 року поліклініку планується здати в експлуатацію. І хоча нищити здорові берези було шкода, зберегти їх не вдалося. Дерева знаходилися у зоні, де під час будівництва працюватиме кран. А за правилами техніки безпеки у зоні дії крана не повинно бути жодних перешкод. Окрім того, передбачається велика реконструкція цього парку, тому, можливо, доведеться спиляти ще деякі дерева. Та якщо тільки буде можливість зберегти насадження, будемо намагатися це робити.
Петро Очкань також запевнив, що на прохання ветеранської організації стелу, на якій позначено бойовий шлях дивізії, демонтувати не будуть.
Утім, жителі авіамістечка не довіряють словам чиновників, з якими вже зустрічалися на території майбутнього будівництва. Вони зібрали підписи під зверненням до міського голови Полтави Андрія Матковського, а також добиватимуться зустрічі ініціативної групи з ним особисто.
Print Friendly, PDF & Email [1]