- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Хворі діти – в заручниках у тендера

Президента України Віктора Ющенка з проханням негайно втрутитися у ситуацію. Телеграму відповідного змісту за підписом Кременчуцького міського голови Миколи Глухова народні обранці відправили на Банкову.
За підсумками виконання міського бюджету Кременчука за 9 місяців 2007 р. міській дитячій лікарні виділили додаткові кошти на продукти харчування. Тендер на закупівлю продуктів провели з одним учасником, але Тендерна палата України його не визнала і подала відповідні документи до суду.
– 12 липня цього року рішенням Ради національної безпеки і оборони України, введеним в дію Указом Президента №642/2007 від 12.07.2007 р. "Про заходи щодо підвищення ефективності системи закупівель товарів, робіт і послуг за державні кошти", було констатовано, що у сфері тендерних закупівель існують серйозні недоліки, які створюють загрозу економічній безпеці держави, – говорить головний лікар Кременчуцької міської дитячої лікарні, кандидат медичних наук, депутат Кременчуцької міської ради Юрій Попенко. – Закон України "Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти" було визнано недосконалим, а встановлений ним механізм державних закупівель – невиправдано складним, непрозорим і неефективним. Своїм рішенням РНБО зобов'язала Кабінет Міністрів України до 15 вересня 2007 року подати Президентові України законопроект про внесення змін до цього Закону. Але проблема із проведенням тендерів і досі не вирішена. Як результат – Тендерна палата не визнала тендер на закупівлю продуктів для постачання лікарні через те, що його проведено лише з одним учасником. Заблоковано можливість не лише закупівлі товарів, а й реконструкції та ремонту педіатричного відділення для недоношених дітей. Тому депутати й звернулися до Глави Держави з проханням негайно втрутитися в ситуацію, щоб забезпечити виконання його Указу та рішення РНБО. Це розв'язало б руки не тільки нашій лікарні, а й усім бюджетним організаціям, які потерпають сьогодні від недосконалості тендерного законодавства.
Юрій Попенко також повідомив, що у грудні харчування маленьких пацієнтів лікарні здійснюється за рахунок благодійної допомоги, яку надають промислові підприємства міста. До речі, Кременчуцька міська дитяча лікарня – єдиний лікувальний заклад у місті, який надає багатопрофільну спеціалізовану допомогу дитячому населенню міста і району. Вона – учасник програми "Від лікарні до лікарні" Фонду "Україна 3000", головою Наглядової ради якого є Катерина Ющенко.
Print Friendly, PDF & Email [1]