- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Народження… на відстані

Що мІг подумати чоловік? У дружини роман на стороні? Знову пішла до африканця? Ні! Про зраду не могло бути й мови. Жило подружжя щасливо… Містика якась?
Виявляється, ні. Спрацював ефект телегонії, відкритий ще в ХІХ столітті в ході експериментів із схрещування зебри й коня. Кіннозаводчики загорілися бажанням вивести унікальну породу. Але нічого з того не вийшло. Досліди припинили. Про них і забули. Та раптом через кілька років у кобил, яких парували із самцями-зебрами, почали народжуватись смугасті лошата. І це тоді, коли "батьками" лошат були чистокровні жеребці! Дивне, незрозуміле явище і назвали телегонією (від грецького – "віддалене народження").
Безглуздя? Однак таке буває, до того ж нерідко.
Французький біолог Фелікс Ле-Дантек, який ретельно вивчав це явище, дійшов висновку: ефект телегонії поширюється і на людей, до того ж у яскравіше вираженій формі, ніж у тварин. Учений брав випадки, коли наречений не був у своєї нареченої першим чоловіком. Він і вона були здорові, розраховували мати здорових дітей. А діти народжувалися хворі. Чому? Причин могло бути чимало. Наприклад, погана спадковість. І ось що цікаво: генотип безпосередніх батьків іноді не мав ніякого значення – дитина несла вантаж хвороб чоловіка, про існування якого рідний батько навіть не підозрював, а мати давно його забула й не згадує. І цей вантаж міг бути значним і обтяжливим протягом усього життя дитини.
У СРСР про "віддалене народження" згадали після всесвітнього молодіжного фестивалю 1957 року в Москві. Але не через дев'ять місяців, коли один за одним у столиці почали народжуватися чорношкірі діти, а значно пізніше, через кілька років. Налякані мами зізнавалися лікарям, що дівочу незайманість вони втратили у фестивальні ночі з гостями з Африки. Тоді, на щастя, обійшлося без вагітності. А тепер – нормальне заміжжя, з чоловіком живуть у любові й злагоді, чоловік білошкірий. Звідки ж негреня?
Навіть ті з учених, які не визнають телегонії, були змушені задуматися над цими фактами і припустити, що генетичну особливість майбутньої дитини формує не тільки її фізичний батько, а й чоловік, із яким у матері цієї дитини був перший у її житті статевий зв'язок. А буває він часто після якоїсь молодіжної вечірки, у стані алкогольного сп'яніння. І якщо через кілька років у непитущого, цілком здорового подружжя раптом народжується дитя з явно вираженою хворобою, причиною якої є тяжка алкогольна спадковість, то вірогідність того, що цю спадковість "подарувала" матері дитяти її "перша любов", дуже висока.
Дівчата, які з легкістю йдуть на першу близькість, обов'язково повинні знати, що цей перший чоловік, який забрав їхню цноту, заклав генофонд їхнім майбутнім дітям. І якщо цей "перший" мав далеко не кращі якості (схильність до алкоголізму, наркоманії, якісь хвороби, недорозвинену психіку тощо), то вони передадуться і дітям або навіть онукам. Варто ще раз підкреслити: достовірно встановлено, що в таких випадках передаються негативні риси. Це стосується і хвороб. І не одного покоління роду. Може бути й так: у шлюбі жінка народила дитину, дуже схожу на її чоловіка, але окремі риси характеру, психіки і хвороби нагадують про того "першого", що порушив її цноту.
Дівчата, які в дошлюбний період живуть у розпусті, якщо в майбутньому й народжують дітей у шлюбі, то часто з серйозними фізичними й психічними вадами, які сини і доньки отримують у спадок від різних чоловіків, котрі мали інтимні стосунки з їхньою матір'ю.
Нічого не знаючи про телегонію, наші діди-прадіди сповідували такий закон: щоб народжувати здорових дітей, доньки повинні берегти дівочу честь. У селі нецнотливих дівчат осуджували всім миром, їх називали "порченими", а "порчену" в невістки не брали.
Дуже цікавим є такий факт: під час Другої світової війни, коли наших дівчат вивозили на примусові роботи до Німеччини, один німецький лікар під час медогляду відзначив, що майже всі вони були незайманими. Він, освічена й розумна людина, звернувся до Гітлера з порадою розпочати переговори про перемир'я, оскільки народ такої високої моралі неможливо перемогти. Гітлер оскаженів і наказав розстріляти лікаря. Як відомо, лікар мав рацію – війну Гітлер програв.
У нинішній Америці багато чоловіків у шлюбних оголошеннях дівочу цноту називають обов'язковою умовою для створення сім'ї. Дбаючи про здоров'я нації, адміністрація Білла Клінтона свого часу щороку з бюджету країни виділяла 50 мільйонів доларів для пропаганди в школах моральних чеснот та утримання від сексу до законного шлюбу.
Безперечно, не можна всю спадкову патологію пояснювати тільки телегонією. Якщо до цього згадати культурну революцію 60-х років XX століття, яка стала такою благодатною нивою для поширення ВІЛ/СНІДу у 80-х роках у тій же Америці, що дуже швидко поширився на всю планету, і ми вже тепер, на жаль, за темпами зростання лідируємо у Європі, то роль поведінкового фактора у цих явищах уже є аксіомою. Це є підтвердженням законів дідів-прадідів і справедливості народних висновків – "бережи честь змолоду". І до цього треба привчати змалечку.
На жаль, нині більше чуємо про комп'ютеризацію навчальних закладів, технічну переоснащеність, а про духовність, виховання моральної чистоти і гідності – це вже як у кого на душу ляже.

Неліна ОЩЕПКОВА,
головний лікар
Кременчуцького міського Центру здоров'я.
Print Friendly, PDF & Email [1]