- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Туристичними стежками Полтавщини

– Ларисо Миколаївно, туризм, як і будь-яка інша галузь, перш ніж давати прибутки, потребує вкладень у розвиток…
– Це справді так. Однак проблема ускладнюється ще й тим, що вкладення капіталу даватиме прибутки лише через певний час. Оця довгоокупність нині й стримує розвиток галузі. Та найактуальнішою проблемою є відсутність державного фінансування. На реалізацію обласної Програми розвитку туризму щорічно з обласного бюджету виділялось по 70 тис. грн, а вже цього року суму збільшено до 200 тис. грн.
Відповідно до Указу Президента України Віктора Ющенка наступний рік буде оголошено Роком туризму і курортів у нашій державі. Сподіваємося, що у зв’язку з цим поліпшиться і фінансування галузі.
– Над чим сьогодні працює обласна влада задля розвитку туристичної інфраструктури?
– З кожним роком на Полтавщині зростає увага до туристичної галузі. Куратор галузі – перший заступник голови облдержадміністрації Іван Близнюк. До призначення на цю посаду він створив і багато років очолював відпочинковий комплекс "Велика Круча" у Пирятинському районі – один із кращих закладів у області і за розвитком, і за спектром туристичних послуг.
Більшість районів області взяли орієнтир на комплексне формування туристичного продукту, що дає позитивні результати. Показовим є приклад Диканського району. Там з ініціативи голови райдержадміністрації Любові Лелюк створюються нові туристичні об’єкти. Зокрема, цього року відкрито маршрут "Диканські підземелля", ведеться потужна інформаційна робота.
Нині представники обласної влади в районах спільно із працівниками органів місцевого самоврядування проводять роботу щодо розмежування земель державної та комунальної власності на курортних територіях, інвентаризації і резервування земель для розвитку курортів, дбають про розширення територій оздоровчого та рекреаційного призначення.
Буваючи за кордоном, не раз переконувалася у тому, що в туристичній галузі дрібниць не буває. Адже найперше вражають туристів налагоджений сервіс та побут, комфорт. Охочим подорожувати без гіда чи спеціального екскурсовода завжди до послуг – буклети, путівники, карти тощо. Зважаючи на те, що відповідної літератури нового сучасного формату в регіоні обмаль, облдержадміністрація підготувала путівники "Гостинна Полтавщина" та "Народне декоративно-ужиткове мистецтво Полтавщини". Створено інформаційну базу даних туристично привабливих об’єктів, до якої ввійшли пропозиції з районів області. Ця інформація розміщена на нашому сайті. Сьогодні працюємо над виготовленням путівників і карт по кожному району області.
– Ларисо Миколаївно, до цього часу питання туризму були у віданні обласного управління культури і туризму, де ви працювали заступником начальника. Нещодавно ж, згідно з розпорядженням голови облдержадміністрації, створено самостійний структурний підрозділ – відділ з питань туризму і курортів. Який вплив матимуть ці зміни на розвиток галузі?
– Створення відділу засвідчує зростання уваги до питань туризму і курортів, адже це – великий обсяг роботи. Розширено і сферу наших повноважень та збільшено чисельність працівників.
Напередодні відзначення 200-річчя від дня народження Миколи Васильовича Гоголя і 300-річчя Полтавської битви у 2009 році маємо провести належну підготовчу роботу. Наше завдання на сьогодні – укладання угод стосовно туристичних маршрутів, контроль за виконанням ліцензійних умов, тобто створення якісного туристичного продукту.
Хочу наголосити, що ми займаємося активним просуванням наших туристичних брендів на всеукраїнському рівні. Нещодавно у конкурсі, який проводив Кабінет Міністрів України, Полтавська область виграла грант на створення обласного туристичного маршруту "Гоголівські місця Полтавщини". Проект було створено у співавторстві з обласною радою, громадськими організаціями, фондом підприємництва, представниками приватних структур. Як результат цієї роботи, будуть залучені додаткові кошти, 1,5 млн грн, з Державного бюджету саме на розвиток туристичної галузі у нашій області. На ці кошти бізнес-планом передбачено проведення різноманітних заходів, видавництво туристичної літератури, облаштування зон відпочинку тощо.
За рахунок гранта також заплановано відкрити перший обласний науково-методичний центр розвитку туризму в нашій області. Працівники центру займатимуться складанням путівників, підвищенням професійного рівня фахівців галузі.
– Що може нині запропонувати Полтавщина гостям нашого краю?
– Торік полтавські оператори та турагенти надали послуги
65 тис. туристів та 45 тис. екскурсантів.
Усього ж на Полтавщині налічується 337 територій та об’єктів природно-заповідного фонду; 151 заповідник (18 із них – державного значення), 117 пам’яток природи (1 – державного значення), Устимівський дендропарк, 18 парків – пам’яток садово-паркового мистецтва,
3 регіональних ландшафтних парки, 49 заповідних урочищ.
В області працюють 236 музеїв, створених на базі підприємств, організацій, установ та навчальних закладів області, у яких нараховується 254 тис. експонатів.
У 27 державних музеях-заповідниках зберігається понад 390 тис. пам’яток музейного фонду України. Збереглося більш ніж чотири тисячі пам’яток архітектури, що входять до об’єктів демонстрації під час туристично-екскурсійних маршрутів. За минулий рік музеї області відвідали близько 800 тисяч екскурсантів.
Так званий внутрішній туризм презентований 12 санаторіями, 40 закладами готельного типу. За рік готельними послугами скористалися 700 тис. відвідувачів. А відтак зросли обсяги надання туристичних послуг і платежі до бюджету.
Print Friendly, PDF & Email [1]