- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Чисте довкілля чи робочі місця

Суть проблеми в тому, що Чорнухинська районна рада рішенням ХІ сесії V скликання від 21 серпня 2007 р. заборонила названій дільниці з 1 вересня нинішнього року вивіз рідких промислових відходів на сміттєзвалище, яке знаходиться на території Харсіцької сільської ради.
Зі спілкування з керівником ЗАТ "Пирятинський сирзавод" Віктором Гаркушею з’ясувалося, що підприємство має дозвіл (№ 19015) на розміщення виробничих відходів Чорнухинської дільниці, виданий Державним управлінням екології та природних ресурсів. Дозвіл дійсний до 31.12.2007 року. На його підставі укладено договір із комунальним підприємством "Комунсервіс" на розміщення відходів. І саме це КП отримувало від сирзаводу щомісяця кілька тисяч гривень за свої послуги. Умови договору з боку заводу дотримувались. Контролюючими органами, зокрема райсанепідемстанцією, за поточний рік не зареєстровано випадків несвоєчасного вивезення рідких відходів із дільниці та забруднення прилеглої території. За бактеріологічними показниками вода в річці Многа – в межах норми (лист № 224 від 23.08.07 р.). А за санітарно-хімічними не обстежується через відсутність відповідного обладнання. Щодо Харсіцького сміттєзвалища, то, за твердженням спеціалістів, екологічної катастрофи тут немає. Тоді чому ж виникла така необхідність – зобов’язати Чорнухинську дільницю протягом 10 днів вирішити питання вивезення промислових відходів до іншого місця?
1 вересня ц. р. спецавтотранспорт дільниці намагалися не допустити до сміттєзвалища. Дорогу до нього перекрили автомобілі й трактори, виставлені, як повідомив Віктор Гаркуша, за наказом місцевої влади.
Цю своєрідну блокаду вже за чотири дні по тому було знято. Прокурор Чорнухинського району Вадим Дудкін 4 вересня опротестував рішення ХІ сесії Чорнухинської райради V скликання як таке, що прийняте передчасно: "Забороняючи вивіз рідких промислових відходів на Харсіцьке сміттєзвалище, сесія Чорнухинської районної ради не встановила та не надала обгрунтовані строки для усунення недоліків, які мають місце при використанні сміттєзвалища Чорнухинською виробничою дільницею ЗАТ "Пирятинський сирзавод". … Сесія не визначила та не запропонувала (зобов’язала) підприємству можливі шляхи вирішення вказаного питання…
Заборона вивезення рідких промислових відходів призведе до їх неконтрольованого виливу через переповнені ємності в річку Многу, що ускладнить екологічну ситуацію".
Прокоментував ситуацію й держінспектор з екологічного контролю, біоресурсів та природозаповідного фонду Держінспекції з охорони навколишнього природного середовища в Полтавській області Іван Бухало, який проживає в Чорнухах: "Найбільшу забрудненість селищу завдають каналізаційні стоки. Хоча певна небезпека є й від промислових. Я неодноразово подавав протоколи про необхідність усунення недоліків на сміттєзвалищі, бо в попередні роки час від часу рідкі стоки переповнювали відведені межі й виливалися в ярок, а звідти – в річку. Але з 2006 року ставлення до звалища стало серйознішим і таких випадків не було зареєстровано".
Варто зазначити, що сміттєзвалище на території Харсіцької сільської ради існує, за словами сільського голови Анатолія Цілика, вже 23 роки. І весь цей час сюди вивозяться не лише тверді, а й рідкі побутові відходи з селища Чорнухи. Під час мого спілкування з жителями с. Харсіки люди скаржилися, що неприємні запахи зі звалища, особливо в спекотну вітряну погоду, їм дошкуляють практично весь час його існування (називалися 15 і більше років). Отож проблеми виникали й раніше. Нагадаємо, що Чорнухинська дільниця Пирятинського сирзаводу працює менше трьох років, відповідно стільки ж часу вивозить свої стоки на це сміттєзвалище.
Селяни розповідали, що кілька років тому зверталися із проханням про допомогу до різних інстанцій, але все залишалося без змін. Однак людей непокоїть не стільки неприємний запах, скільки можливість прориву дамби та потрапляння специфічних стоків у річку Многу.
Хоча відведена під звалище ділянка обвалована, однак при значних опадах чи великій повені все ж існує небезпека забруднення навколишнього середовища. Така загроза, до речі, констатується й у висновку райсанепідемстанції. Отже, побоювання селян небезпідставні. Та чи можна вирішувати проблему поспіхом? Адже від цього залежить робота промислового підприємства, на якому працюють чорнухинці, в тому числі й мешканці с. Харсіки, для яких ця робота – єдине джерело існування. Адже в Чорнухах відсутні інші підприємства, де б можна було працевлаштуватися, а кількість безробітних становить 600 осіб.
– Питання про стан сміттєзвалища розглядалося неодноразово, але особливої актуальності воно набуло після збільшення потужності молокопереробного підприємства (три роки тому це був молокоприймальний пункт), що призвело до збільшення кількості стоків, – зазначив голова Чорнухинської районної ради Микола Кривчун. – А передумовою для його розгляду на останньому засіданні сесії районної ради (21 серпня 2007 року) стало звернення депутатів Бедика та Ігнатенка, які проживають на прилеглій до звалища місцевості. Зверталися й мешканці с. Харсіки. Було взято до уваги й рішення комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Чорнухинської райдержадміністрації, яка вивчала ситуацію та винесла рішення заборонити Чорнухинській філії ЗАТ "Пирятинський сирзавод" вивіз рідких промислових нечистот на Харсіцьке сміттєзвалище з 1.09.2007 року.
При цьому Микола Кривчун погоджується, що не всі матеріали та рекомендації фахівців було зібрано. Зокрема висновки екологів, санепідемстанції тощо. Однак, за наполяганням депутатів, питання було розглянуто на сесії.
– Ми – виробничники і розуміємо, що прийняте 29 серпня на засіданні колегії райдержадміністрації рішення з 1 вересня припинити вивезення стоків виконати нереально. Тож я і голова комісії з техногенно-екологічної безпеки за це не голосували. Бо необхідний певний період, аби щось зробити і розібратися, чия тут провина – чи відповідних служб, які вчасно не подали інформацію, чи сирзаводу. Але так поспішно не можна вирішувати це складне питання. Адже на цьому підприємстві працює майже сотня людей, і їхнє працевлаштування – серйозна проблема, – додав Микола Кривчун. – Ми розуміємо і населення, і адміністрацію заводу, тож нам треба спільно попрацювати.
З листопада 2004 року в Чорнухах ведеться будівництво очисних споруд. За оцінками фахівців, рівень готовності останніх до роботи становить нині 70–90%. Однак термін початку експлуатації споруд може значно віддалитися, бо ще не починалися роботи з облаштування каналізаційного колектора для селища.
Категоричніше щодо закриття сміттєзвалища налаштований голова Чорнухинської райдержадміністрації Борис Лисенко. Він зазначив, що займався будівництвом очисних споруд ще чотири роки тому, працюючи головою районної ради.
– Із першого дня будівництва очисних споруд ми зустрічалися з головою правління ЗАТ "Пирятинський сирзавод" Віктором Гаркушею, і я пропонував йому будувати їх разом, за спільного фінансування. Але так не сталося. У минулому році ми пропонували Віктору Гаркуші виділити 320 тис. гривень, і ці споруди були б добудовані ще торік. Але кошти заводом не були віднайдені, – додав Борис Миколайович. – Те, що було на звалищі взимку (переливалися стоки. – Авт.), доводить, що експлуатувати його неможливо.
– Мене, як керівника, офіційно не запрошували на жодну нараду, а персонально Борисом Миколайовичем було прийнято рішення про будівництво очисних споруд тільки для побутових стоків, – наголосив керівник ЗАТ "Пирятинський сирзавод" Віктор Гаркуша. – Непридатність очисних споруд, що будуються, утилізувати промислові стоки молокопереробного підприємства довела компетентна комісія, запрошена підприємством, яка вивчала ситуацію та матеріали справи. До її складу входили спеціалісти групи компаній "Промтехвод" з Києва, які безпосередньо займаються виготовленням і монтажем облад
нання для очисних споруд. То чи доцільно було витрачати 320 тис. грн на добудову тих споруд, на які не будуть прийматися промислові стоки? У свою чергу готові до співпраці.
Після тривалої дискусії між керівництвом району та сирзаводу було визначено кілька можливих шляхів вирішення існуючої проблеми. Зокрема відведення та обладнання нової тимчасової ділянки для збору та утилізації промислових рідких відходів; будівництво локальних очисних споруд на молокопереробному підприємстві (для попередньої очистки промстоків); вивезення промислових стоків Чорнухинської філії сирзаводу до Пирятина на тамтешні очисні споруди.
Отже, на даному етапі проблему нібито й можна вирішити. Але для цього усім сторонам необхідно дещо приборкати власні амбіції і спільно взятися за наведення порядку, як мовиться, у власному домі.
7 вересня в Чорнухинському районі побувала обласна комісія у складі фахівців обласної санепідемстанції, представників Держінспекції з охорони навколишнього природного середовища в Полтавській області, спеціалістів відділу цивільного захисту населення та територій управління з надзвичайних ситуацій облдержадміністрації. У прийнятому цією комісією рішенні, зокрема, зазначається:
"Поля для утилізації твердих і рідких відходів експлуатуються з грубим порушенням чинних санітарних правил…
У зв’язку з недостатньою площею для рідких відходів останні скидаються на звалище для сміття, де утворилося водоймище з рідких нечистот.
Чорнухинська райсанепідемстанція неодноразово вимагала від селищного голови О.Ковгана та директора комунального підприємства "Комунсервіс" П.Ткаліча провести впорядкування полів для твердих і рідких відходів.
Неодноразово звертався головний санітарний лікар району С.Сусловський і до голови райради М.Кривчуна та голови райдержадміністрації Б.Лисенка, направляв подання районному прокурору В.Дудкіну, проте проблеми залишалися не вирішеними.
Комісія пропонує заборонити скидання рідких промислових та будь-яких побутових (каналізаційних) відходів на сміттєзвалище
с. Харсіки.
Не пізніше 1 жовтня 2007 року Чорнухинській селищній раді (голова О.Ковган) вирішити питання відведення додаткової земельної ділянки для тимчасового знешкодження рідких побутових відходів Чорнухинської філії "Пирятинського сирзаводу".
Провести реконструкцію передочисних споруд Чорнухинської дільниці сирзаводу з урахуванням відповідних технічних умов".
***
Фахівці свої висновки зробили, але чи прислухаються до них керівники, від яких залежать і чисте довкілля, і стабільна робота єдиного в районі промислового підприємства?
P.S. Як повідомили редакцію з Чорнухинського району, на засіданні Чорнухинської селищної ради розглядалася можливість відведення потенційних земельних ділянок для вивезення стоків місцевої дільниці Пирятинського сирзаводу. Прийнято рішення: привести у відповідність територію існуючого сміттєзвалища і тимчасово (до проведення реконструкції передочисних споруд сирзаводу) вивозити промислові стоки на Харсіцьке сміттєзвалище. Натомість молокопереробне підприємство допомагатиме Харсіцькій сільській раді в фінансуванні дитячого садка та школи, про що буде укладено відповідну угоду.
Print Friendly, PDF & Email [1]