- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Жити спокійно заборонено

– Відтоді, як на вулиці стає тепло, і аж до осінніх холодів наше життя супроводжується безкінечним п’яним лементом, брутальною лайкою та сварками відвідувачів пивної. До речі, там продають пиво й підліткам 14–15 років, – розповіла одна з мешканок будинку Алла Шевчук. – Навіть узимку, коли сам заклад не працює, намет не прибирають, і у ньому продовжують збиратися любителі міцних напоїв.

Люди неодноразово викликали черговий наряд міліції, аби утихомирити “відпочиваючих”. Коли приїжджали охоронці правопорядку, п’яний натовп швиденько розсмоктувався, і потім кілька днів панувала відносна тиша. Навіть музика на майданчику грала не надто голосно, а о 22-й годині її вимикали взагалі. Однак через кілька днів усе починалося спочатку.

Коли люди черговий раз викликали міліцію (у пивній часто відбуваються сутички між сп’янілими відвідувачами), оперативна бригада не виїхала, а по телефону охоронці правопорядку порадили: “Дзвоніть, пишіть в інші інстанції, може, хтось вам і допоможе, а до нашої компетенції такі справи не належать”.

Люди зверталися за допомогою і до свого дільничного інспектора, старшого лейтенанта міліції Дмитра Ворони. Під час перевірки ним літнього майданчика з’ясувалося, що він належить приватному підприємцю Майї Тріскач. За її словами, цей заклад працює з 10.00 до 22.00, після чого закривається. Жінка також запевнила інспектора, що після десятої вечора ні вона, ні відвідувачі закладу тишу не порушують. Але мешканці будинку її слів не підтвердили:

– Мій син хронічно не висипається, бо музика, яка гримить у пивній і вдень, і вночі, не дає спокійно спати, – говорить Алла Шевчук. – Тим, у кого пластикові вікна, легше, бо вони захищають від вуличного галасу, але ж у літню спеку не можна спати із зачиненими вікнами! Отож і доводиться вибирати: або слухати крики, або задихатися.

Із проханням вплинути на ситуацію, що склалася, ми звернулися до заступника голови Полтавського міськвиконкому Віталія Нікіпелова, від якого мешканці будинку раніше отримували письмову відповідь. Він пообіцяв узяти ситуацію щодо порушення тиші на вул. Курчатова під особистий контроль і разом із представниками правоохоронних органів вирішити її найближчим часом.

Але пивна під вікнами – не єдиний головний біль мешканців будинку на вул. Курчатова, 10/20.

Дошкуляє мешканцям і сигаретний кіоcк ТОВ “Tobacco”, розташований з іншого боку будинку. Він працює за нікому не відомим графіком, біля нього і вдень, і вночі повно молоді:

– Я на власні очі бачила, як учні місцевої школи (тобто Полтавської гімназії № 30. – Авт.) безперешкодно купували там сигарети, – зазначила Валентина Крамчанінова, мешканка будинку по вул. Курчатова, 10/20.

Заступник начальника управління з питань містобудування та архітектури виконкому Полтавської міської ради Ірина Особік у телефонній розмові повідомила, що на найближчому засіданні виконкому буде вирішуватися питання демонтажу торгового кіоску ТОВ “Tobacco”, який знаходиться поруч із житловим будинком по вул. Курчатова, 10/20. Буде також визначено, хто саме і в які строки проводитиме демонтаж кіоску.

Не дає людям спокійно жити і несанкціонована стоянка, розташова неподалік. Увечері туди з’їжджається стільки машин, що всі вони на стоянці не поміщаються, і господарі лишають їх на прилеглих до проїжджої частини тротуарах.

Люди зверталися у ДАІ з проханням прибрати автостоянку. Але отримали звідти чергову “відписку”.

Начальник 1-го міжрайонного відділення ДАІ (м.Полтава) при УМВС України в Полтавській області Олег Макуха, з яким нам вдалося поспілкуватися, повідомив, що з ним особисто влаштування автостоянки біля будинку по вул. Курчатова, 10/20, ніхто не погоджував. Для того, щоб її упорядкувати або, навпаки, заборонити, він порадив мешканцям вказаного будинку звернутися із відповідною заявою в управління з питань містобудування та архітектури. За цією заявою буде створено спільну комісію у складі представників органів місцевого самоврядування, управління архітектури, житлово-комунального господарства, ДАІ щодо упорядкування чи, навпаки, заборони зберігання транспортних засобів на майданчику біля будинку по вул. Курчатова, 10/20.

 * * *

Нарешті люди отримали реальну надію ночами спати спокійно, але залишаються риторичні запитання: чому для того, щоб захистити своє законне право на відпочинок, люди змушені роками оббивати пороги і “обривати” телефони різних державних установ, які повинні вчасно і ефективно реагувати на подібні звернення громадян? До речі, тих громадян, які своїми податками утримують ці установи…

Print Friendly, PDF & Email [1]