- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Як отримати пільгову пенсію?

Начальник головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області Валерій Руденко відповідає:
– Згідно з пунктом “д” статті 13 Закону України “Про пенсійне забезпечення” жінки, які працюють доярками (операторами машинного доїння), свинарками-операторами в колгоспах, радгоспах, інших підприємствах сільського господарства, мають право на пенсію за віком після досягнення 50 років і при стажі зазначеної роботи не менше 20 років за умови виконання встановлених норм обслуговування тварин.
Відповідно до п.20 постанови Кабінету Міністрів України № 637 від 12.08.1993 р. “Про затвердження Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній” у випадках, коли в трудовій книжці відсутні відомості, що визначають право на пенсію на пільгових умовах або вислугу років, установлені для окремих категорій працівників, для підтвердження спеціального трудового стажу приймаються уточнюючі довідки підприємств, установ, організацій або їх правонаступників, видані на підставі первинних документів, також затверджена форма пільгової довідки.
Додатково в довідці стосовно жінок, які працювали доярками на підприємствах сільського господарства, наводяться відомості про виконання встановлених норм обслуговування тварин.
Як показала перевірка, період роботи дояркою з 01.07.2003 р. по 23.06.2004 р. в СБК “Лан” та СТОВ “Великопавлівське” зарахувати немає можливості, оскільки на момент звернення за призначенням пенсії останнє підприємство було ліквідоване.
У зв’язку з відсутністю необхідного пільгового стажу вам і відмовлено в призначенні пенсії на пільгових умовах.
Чинним законодавством врегульовано питання підтвердження пільгового стажу в разі ліквідації підприємства. При відсутності правонаступника ліквідованого підприємства, підтвердження періодів роботи, що дають право на призначення пенсії на пільгових умовах, здійснюється комісією з питань підтвердження стажу роботи, яка створена при головному управлінні Пенсійного фонду України в Полтавській області.
На розгляд комісії через територіальні управління Пенсійного фонду подаються наступні документи:
– заява про підтвердження стажу роботи;
– довідка з Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб-підприємців про ліквідацію підприємства, установи, організації без визначення правонаступника;
– трудова книжка;
– документи, видані архівними установами, зокрема:
– довідка про заробітну плату;
– копії документів про переведення на іншу роботу, на роботу з неповним робочим днем.

Print Friendly, PDF & Email [1]